Vulvodyni

Vulvodyni er en sygdom i underlivet hos kvinder, der forsager voldsomme smerter. Det er en sygdom, der er meget lidt kendskab til. Derfor er der stor sandsynlighed for at mange flere end de 17%, der er registeret med sygdommen, rent faktisk er ramt af den. Den falder ind under et stort tabu med manglende lyst til sex og manglende nydelse ved sex, så mange vælger ikke at snakke åbent om det. Der er mange teorier om, hvordan og hvorfor nogle kvinder rammes af vulvodyni, men den egentlige årsag er stadig ukendt.

Udover smerter kan sygdommen give sviende og brændende fornemmelse omkring skede åbningen. Og både det og smerterne kan forekomme ved berøring, men også helt uprovokeret.

Hvordan behandler man vulvodyni?

Med hensyn til behandling af vulvodyni er det forskelligt, hvad der virke for den enkle kvinde. Men mange kvinder har opnået bedring af tilstanden ved berøringsbehandling. Ved at massere helt blidt omkring skedeåbningen beroliger man de ekstremt overfølsomme nerveender, der er med til at give smerten. Berøringen hjælper også på den berøringsangst, kvinder nemt får, når der ingenting skal til før de føler smerte.

Der er en psykisk side til sygdommen, og den udspiller sig blandet andet i berøringsangsten. Når kvinden er vant til at det altid gør ondt ved samleje, vil hun også frygte det. De tanker vil fremprovokere en smerte. Kvinder med denne sygdom er altså godt hjulpet med positive oplevelser ved berøring af det intime område. Hvis området i længere tid har været forbundet med smerte, er det vigtigt at kvinden får et positivt forhold til den del af kroppen. Glidecreme, der er ekstra drøj, kan gøre massagen mere behagelig. Der kan også bruges meget smalle vibratorer uden for voldsom styrke i vibrationer til at give massagen. De har også den synseffekt, at de ikke virker skræmmende på kvinden. Men måske give hende mod til at lade den penetrerer en lille smule og dermed også masserer bækkenbundsmusklerne indvendig.

Dilatator

Ved mange smerter i underlivet trækker musklerne sig sammen og bliver hårde. Det er ikke anderledes end når vi får stress eller meget kulde og får ondt i skulderne. Gynækologer anbefaler ofte et dilatator sæt til den indvendige massage, desværre ser disse sæt ofte meget kliniske ud og kan få kvinden til at glemme, at hun også gerne må nyde det. Dilatatorer fås i forskellige størrelser og fungerer på den måde at de strækker og udvider slimhinderne ved indgangen til skeden, som er med til at nedsætte følsomheden.

Sex skal aldrig være ubehageligt!

Hvis du har mistanke om, at du kunne have vulvodyni, skal du kontakte din læge og få en henvisning til en gynækolog, der kan foretage en undersøgelse af dig. Det er bestemt ikke meningen, der skal være ubehag ved sex. Husk altid at bruge den nødvendige tid på forspillet, så kroppen er klar til samleje. I gennemsnit går der cirka 27 minutter fra en kvinde får lyst til sex, til hendes krop er klar til det.